5 Ocak 2012 Perşembe

Samsung Galaxy Note incelemesi



Tabletle akıllı telefon arasına yerleşmeye çalışan Samsung Galaxy Note, acaba vaat ettiği boşluğu doldurabilecek mi? Ama bundan daha önemlisi, acaba gerçekten de böyle bir boşluk var mı?

Akıllı telefonların ekranlarındaki büyüme eğilimi başlarda hoşumuza gidiyordu. 4 inç civarına kadar da her şey yolundaydı. Ama ekran boyutları 4.3 inçin üzerine çıkmaya başladıkça içimizde bir şeylerin ters gittiğine dair bir his oluşmaya başladı. Tamam, büyük ekranlarda videoları çok daha güzel görüntüleyebiliyor ve mesaj eklerinde gelen belgeleri daha detaylı inceleyebiliyorduk. Ama artık cihazları tutmak, kullanmak, koyacak yer bulmak ciddi sorun olmaya başlamıştı.

Samsung Galaxy Note, 5,3 inçlik dev ekranıyla akıllı telefonlardaki ekran yarışını bir adım daha öteye taşımaya niyetlenmiş bir ürün. Ürünün teknik özelliklerine baktığınızda oldukça etkileyici bir setle karşılaşıyorsunuz. 1280×800 piksel çözünürlüğünde, gerçekten harika görüntü veren Super AMOLED ekran, 1,4 GHz çift çekirdekli mobil işlemciden güç alan Android işletim sistemi, bol miktarda bellek ve depolama alanı ve hatta ürünle gelen ve not tutmayı kolaylaştıran bir işaretleme kalemi.

Üstelik tüm bunların toplamını barındıran bütünün ağırlığı 180 gram bile değil.

Kısacası fonksiyon seti muhteşem. Aygıt adeta “bana bir klavye ve fare bağla, bırak bilgisayarını bir daha da dokunma” diye bağırıyor.

Kağıt üzerinde durum böyle.

Peki ama Galaxy Note aslında ne? Bir akıllı telefon mu, yoksa bir tablet mi?


Bana sorarsanız cep telefonu gibi yanağınıza dayayıp konuşabildiğiniz, zor da olsa tek elle kavrayabildiğiniz ve boyutları tabletten çok akıllı telefonlara doğru yuvarlanmaya müsait olan, hatta Samsung’un efsane modeli Samsung Galaxy S2 ile aynı tasarımı paylaşan bu aygıt, bir akıllı telefon olarak konumlandırılmaya daha uygun.

Samsung’a sorarsanız, şirket bu ürünle akıllı telefon ve tablet arasındaki boşluğu doldurmayı hedeflediğini söylüyor. Yani diğer bir deyimle, yeni bir sınıf yaratmanın peşinde.

Peki ama, acaba böyle bir sınıfa gerçekten ihtiyaç var mı?

Bizler mobil çalışanlarız. Günümüzün en az 2 saati kalabalık toplu taşıma araçlarında geçer. Gördüğümüz, ilgilendiğimiz şeyleri sizlere yansıtmak için elimizdeki tüm olanakları kullanmayı severiz. Boşa geçen zamanları yanımızdaki mobil cihazlarla mümkün olduğunca değerlendirmeye de bayılırız.

Fakat bilinçaltı bu ürünü bir tablet değil de telefon olarak konumlandırmaya başlayınca, beklentilerini de buna göre şekillendiriyor. Sonrasında da şenlik başlıyor.

Öncelikle burada pantolon veya gömlek cebine sığdıramayacağınız kadar büyük bir üründen bahsediyoruz. Hadi kışın palto cebi falan belki idare edersiniz ama, havalar ısındıkça yanınızda bir çanta taşımanız için size yalvaracağından emin olun.



Ekranından dolayı o kadar geniş ki, bir akıllı telefon gibi tek elinize kullanmayı düşünmeyin bile. Mutlaka iki elinizi de işin içine sokmanız lazım.

Hele telefon çalıp da kulağınıza götürürseniz, çevrenizdeki insanlar size Hobbit gibi bakıyorlar. Çünkü kafanız neredeyse elinizde tuttuğunuz şeyin arkasında kayboluyor. Masanın üzerinde dururken tutup almak bile sorun, çünkü telefon olarak gördüğünüz için uzanıp iki elle kavramayı kendinize yediremiyorsunuz. Sırf bu nedenden dolayı ürüne elimizde olmadan düşme testi de uyguladık, affet bizi Samsung (merak edenler için alette çizik bile yok!).

Kısacası yanınızda taşıdığınız aygıtı bir teknoloji demosu olarak sergilemekten hoşlanıyorsanız tamam. Ama bir arzu nesnesi, bir statü sembolü olarak konumlandırmaktan hoşlanıyorsanız pek uygun değil.

Peki sonuç?

Bir yanda şimdilik başka hiçbir mobil cihazda rastlayamayacağınız bir performans ve görüntü kalitesi, bir yanda ergonomik sorunlarla boğuşan bir yapı.

Kendini tablet olarak kabul ettirmek isteyen ama akıllı telefon kimliğini üzerinden atamamış yeni bir sınıfın ilk üyesi. Bundan bir yıl kadar önce şöyle bir görünüp kaybolan Dell Streak Tablet‘i saymazsak tabii.

iPhone 4 ve Galaxy s2 Karşılaştırması



Samsung Galaxy S 2 ve iPhone 4. İki telefonda şuan Türkiye’ de satılan en iddaalı modeller. Fakat hangisi daha iyi? Hangisini almak daha karlı? Daha önce bir karşılaştırma yapmıştık. Fakat bu yazıda en son gelişmelerle birlikte bu soruların cevaplarını vereceğiz. Öncelikle şu iyi bilinmeli ki, Galaxy S 2 Android işletim sistemini, iPhone 4 de iOS işletim sistemini kullanıyor. Ve bu konuda sadece performans karşılaştırmaları yapıcaz. İşletim sistemi konusundaki önerimiz tabiki Android. Ama zevkler ve renkler tartışılmaz.

Öncelikle 2 telefonunda kasası çok kaliteli, fakat iPhone 4 metal kasa kullandığı için daha şık görünüyor. Galaxy S 2′ nin kasasında ise plastik kullanılmış. Buna rağmen metal kadar dayanıklı bir yapısı var. Galaxy S 2′ nin arka kapağı aşağıdaki videoda çeşitli bükülmelere maruz kalmış fakat en ufak bir hasar yok. Bu da ne kadar dayanıklı olduğunu gösteriyor. Ek olarak, Galaxy S 2′ nin plastik kasa kullanması, iPhone 4′ e göre hafif olmasını sağlamış. Kısaca Galaxy S 2′ de metal kaplamanın avantajlarını fazlasıyla geçen bir çalışma sergilenmiş.

2 telefonunda ekranı farklı büyüklüklerde. iPhone 4 ekranı 3.5 inç 960 X 640 piksel ve her inç te 326 piksel sağlıyor. Galaxy S 2 ekranı ise 4.3 inç 800 X 480 piksel ve ve her inç te 217 piksel sağlıyor. Galaxy S 2′ nin düşük pikseli, SUPER AMOLED Plus ekranın daha yüksek bir kontrast levelinde olması için üretilmiş.

Fotoğraf çekimlerine bakıldığında, 5 megapiksellik fantastik fotoğraflar ve 720p kristal berraklığında videolar çekiyor. Galaxy S 2 ise, 8 megapiksellik fotoğraflar ve 1080p videolar çekiyor. Her ikiside ön kameraya sahip. iPhone 4 ön kamerası ile VGA(640 X 480) çözünürlük elde edilirken, Galaxy S 2 ise 2 megapiksel çözünürlüğe sahip.

Yazılımları incelendiğinde, Android’ in iOS’ a göre daha hızlı çalıştığı görülüyor. Yinede iOS’ un sürekli gelen güncellemeleri ile hızının arttığını hatırlatalım. Bunun yanı sıra, çok detaylı bir konu olsada işletim sistemleri karşılaştırması için şunlar söylenebilir; Android’ in her alanda özgürlük vaad eden ve geliştirici, uygulama açısından rekor derece büyüyen bir işletim sistemi. iPhone ise Android kadar özgürlük vaad etmiyor. Appstore’ un günümüz şartlarında devasa büyüklükte olduğunu kabul ediyoruz. Fakat Android Market’ in bugünkü büyüme hızıyla kısa zaman içinde Appstore’ u geçeceği aşikar. En detaylı ve işlevsel uygulamaları Android Markette bulmak mümkün. Oyunlar kısmında ise, büyük oyun şirketleri(Gameloft, EA Games Mobile vb.) yeni çıkardıkları her oyunu hem Android hemde iOS için çıkarmaya başladılar. Bizim önerimiz Android işletim sistemini tercih etmeniz, yinede karar sizin.

Belkide en önemli alanlardan biri olan internet kullanımında ise Galaxy S 2 yine açık ara önde. Tarayıcı performansları incelendiğinde, Galaxy S 2 hep bir adım önde ilerliyor. Bu başarısının arkasında 1.2 GHZ çift çekirdekli Exynos işlemcisi ve 1 GB Ram’ i var.

Sonuç olarak, Galaxy S 2 hep iPhone 4′ ten bir adım önde. Bizim önerimiz Galaxy S 2.

Galaxy s2 i9100 - inceleme



Samsung Galaxy S 2 (i9100) özelliklerine bir ön bakış yapacak olursak, 4.3-inç büyüklüğünde WVGA çözünürlüklü SuperAMOLED plus dokunmatik ekrana sahip, 1GHz hızında ARM Cortex-A9 çift-çekirdekli işlemci, 8.0-megapiksel arka kamera, 1GB RAM bellek, 16 GB dahili kullanıcı alanı, microSD hafıza kartı yuvası, GPS alıcısı, 3G bağlantısı, WiFi kablosuz ağ, Bluetooth ile dosya transferi ve Android 2.3 Gingerbread işletim sistemi üzerinde çalışmaktadır.



Samsung I9100 Galaxy S II Detaylı Teknik Özellik Listesi
Genel: Dört-band GSM ve dört-band 3G Destegi.
İnternet: 21 Mbps hızında HSDPA ve 5.76 Mbps hızında HSUPA desteği.
Ekran: WVGA çözünürlüklü 4.3" inç büyüklüğünde 16M-renk Super Plus AMOLED dokunmatik ekran (480 x 800 piksel).
İşletim Sistemi: TouchWiz 4 ile Android OS v2.3.3 işletim sistemi.
Donanımlar: 1.2 GHz hızında çift çekirdekli Cortex-A9 CPU, Mali-400MP GPU Grafik güçlendirici, Exynos yonga seti,
RAM: 1 GB RAM bellek.
Kamera: LED flaş ile, yüz, gülümseme ve göz kırpma algılama ile 8 MegaPiksel geniş açılı lens ile otomatik fokus kamera.
Video Kaydı: 30fps'de 1080p HD video kaydı.
Kablosuz Ağ: Dual-band Wi-Fi 802.11 b, g ve n desteği.
Harita: A-GPS bağlantısı ile GPS alıcısı, Dijital pusula.
Dahili Hafıza: 16/32GB dahili depolama alanı, microSD kart yuvası.
Sensörler: Ivmeölçer, jiroskop ve yakınlık sensörü.
Kulaklık Girişi: Standart 3.5 mm kulaklık girişi.
Yuva: MHL microUSB yuvası ile şarj edilebilirlik ile USB host ve TV-çıkışı (1080p) desteği.
Dosya Transferi: Stereo Bluetooth v3.0 teknolojisi.
Radyo: RDS destekli FM radyo.
Diğer özellikleri: Mükemmel ses kalitesi, sadece 8.5mm ölçümlerinde ve ağırlığı 116 gram olarak son derece ince ve hafif. 3G görüntülü görüşmeler için ikincil kamera 2 MegaPiksel video çağrı kamerası, web tarayıcısı için tam Flash desteği ve GPU hızlandırma ile 1080p flash video oynatma izni, NFC desteği (isteğe bağlı, bir yazılım güncellemesi olmadan), Doküman editörü, Dosya yöneticisi önceden yüklenmiş olarak gelir, Gördüğümüz en zengin video formatı desteği ile zengin extralar bulunuyor.


Samsung I9000 Galaxy S (solda), LG Optimus Siyah P970 (orta) ve Samsung I9100 Galaxy S II (sağda) yan yana ekranlar

Gerçekten çok etkileyici özelliklere sahip, şimdiye kadar incelemesini ele aldığım en güçlü akıllı telefon. Bu kadar zengin özelliği sadece Samsung Galaxy S 2 (i9100) modelinde bulabilirsiniz. Özellik listesinde "Diğer Özellikler" başlığı altında topladığım bölüm daha da etkileyici. Bunları tekrar ele alarak daha iyi tanıyalım. Mükemmel ses kalitesi ile müzik ve film izlemeyi güzel kılıyor, Gövde tasarımı, sadece 8.5mm ölçümlerinde ve ağırlığı 116 gram olarak son derece ince ve hafif olduğu için taşımada kolaylık sağlıyor. 3G görüntülü görüşmeler için arka kamera ve önde bir ikincil 2 MegaPiksel video çağrı kamerası bulunuyor, İnternette gezinirken sayfalardaki video'ları doğrudan oynatabilmeniz için web tarayıcısıda tam Flash desteği mevcut ve GPU hızlandırma ile videoları 1080p flash video oynatma desteği bulunuyor, (NFC yani Near Field Communication ve türkçe ismiyle Yakın Alan İletişimi, yeni nesil bir kablosuz iletişim teknolojisidir. NFC teknolojisi temelde, NFC standartlarına uyumlu elektronik cihazlar arasında yakın mesafeli haberleşmeyi sağlar.) NFC desteği (isteğe bağlı, bir yazılım güncellemesi olmadan), Ofis Dokümanlarınız için güzel bir editör bulunuyor, Dosya yöneticisi önceden yüklenmiş, Gördüğümüz en zengin video formatı desteği ile birçok extralar bulunuyor.



Samsung I9100 Galaxy S II Eksikler ve Eleştiriler
Tüm gövde tasarımı plastik olarak inşa edilmiş.
Özel bir kamera tuşu yok.

Samsung I9100 Galaxy S II kompakt kutusunda gerçek boyutu gözler önüne seriyor.



Kutusunda bir şarj cihazı, kulaklık, microUSB kablosu ve hızlı başlangıç ​​kılavuzu bulunuyor. Bu cihaz kutusunun içerisinde geniş depolama alanı sunduğu dikkate alındığında, Samsung hala ya 24GB veya 40GB için ilk depo alarak bazı pazarlarda 8GB kapasiteli bir kart ile amiral gemisi genişletmiş olacak.





Ne yazık ki, USB host adaptörü ve MHL adaptörü ayrıca satın alınır

Kötü haber şu ki HD TV çıkışı ve USB host işlevselliği sağlayan USB adaptörü için gerekli MHL adaptör kablosu kutuya dahil değildir. Birçok kullanıcı muhtemelen bu kabloları satın almaları onları rahatsız etmeyecektir. 125.3 x 66.1 x 8.5 mm olarak, Samsung I9100 Galaxy S II ciddiye alınması gereken bir telefon. Çok ince bir büyük ekran, yeni Galaxy: ince, keskin ve büyük. Ağırlığında da etkileyici bir düşme görülüyor - sadece 116 gram ağrlığında, Galaxy S II, Galaxy S'e göre 3 gram daha hafiftir.